Category: Blogg

Effektivisera 5:2-dieten

I slutet av förra året lanserade 5:2-dietens grundare Michael Mosley en ny bok. I den ger han tips och råd om hur det går att effektivisera 5:2-dieten och få ännu bättre resultat. Han kallar den för Mosley-metoden. Det går snabbt att gå ner i vikt men samtidigt förbättras även kroppen på insidan med friskare organ. Programmet är byggt i tre steg och under första fasen äter du enbart 800 kalorier om dagen under två veckors tid. I den andra fasen så äter du enbart 800 kalorier om två dagar i veckan. Du bör också förlänga nattfastan under det här stadiet. I sista fasen är du en vanlig 5:2 kost. Det kan vara svårt att fasta under vissa perioder i livet. Exempelvis om du via denna länk köpt hus och ska flytta eller om du är på resa. Planera därför din diet innan du sätter igång så att du kan fullfölja den. Särskilt viktigt är de två första veckorna under fas ett när det är extra lätt att trilla dit. Rensa skafferiet innan och ät gärna en Medelhavsdiet.

Husköp kan hjälpa dig hitta formen

Belöning efter en diet

Under en diet är det lätt hänt att man straffar sig själv istället för att ge beröm. Oberoende av om målet är att nå en hälsosam vikt eller minska risken för kärlsjukdomar måste man belöna sina framsteg istället för att piska sig när det går dåligt. Om du har bestämt dig för att anamma 5:2-dieten rekommenderar vi dig därför att du planerar en belöning till dig själv när du har nått ditt mål. Det kan exempelvis vara en resa utomlands, som du självklart kan finansiera genom en bank om du inte har möjlighet till det själv. En belöning kommer göra det lättare att kämpa när det känns svårt.

Röd drink på en strand

Diet och psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa kan te sig i många olika former. Många slarvar med maten och då kan en diet som 5.2 vara ett sätt att komma rätt i “tänket” igen. Man kanske lever ett stressigt liv och anser sig inte ha tid att tänka på kosten. Det kan vara förödande för hälsan och man behöver struktur för att hitta rätt igen. Ett för stort sockerintag är vanligt när man slarvar med kosten då man ofta äter snabbmat och godis för att stilla hungern. En annan starkt bidragande orsak till ohälsa kan också vara boende eller brist på bra boende. Det finns dock även här vägar att gå för att hitta rätt i tillvaron. Husman Hagberg har objekt för de flesta kravbilder som du kan tänka dig. besök dem här för rådgivning och för att se vad de har som passar in i just din kravspecifikation.

Svart och vitt vardagsrum
Mat, grönsaker och bär

Fasta kan ge dig mer energi

Det finns många fördelar med 5:2 dieten. De flesta tänker i första hand på att de kan gå ner i vikt men att fasta kan även ge dig mer energi i vardagen. Det kan låta konstigt men det beror på att det gör att matsmältningen fungerar mer effektivt. Varje gång vi äter stiger blodsockernivån i kroppen och efter det sjunker den igen och det är just den här processen som stressar matsmältningssystemet. Det finns i dag flera studier som visar att ett starkt matsmältningssystem har flera fördelar, bland annat för vår fysiska och mentala energi. Det här är alltid en stor fördel, oavsett om du ska flytta till ett nytt ställe i Härryda eller om du bara vill ha mer kraft att klara av jobbet och vardagen bättre. Med det sagt kan det ta ett tag för kroppen att ställa om sig när man börjar med 5:2 dieten och under den tiden kan man uppleva låga energinivåer.

En man och en kvinna som tränar
Crème Brûlé med hallon

5:2 diet under sommaren

Det kan vara svårt att hålla i sin 5:2 diet under sommaren. Semestern gör att man frångår sina rutiner. Man blir bjuden på många tillställningar och det kan kännas jobbigt att avstå från de tilltugg som bjuds. När vädret är varmt svettas man mer, vilket gör det svårare att hushålla med energin. Om du vill hålla igång den periodiska fastan under sommaren är det viktigt att du bestämmer dig och håller dig till din dagsgräns. Ät mat med högt proteinvärde under fastedagarna. En pizza kan locka för stunden, men glöm inte bort de positiva hälsoeffekter du uppnår genom 5:2 dieten.

Kvinna mäter sitt midjemått

Minska din stress

Att ta kontroll över ditt matintag kan hjälpa dig att hålla vikten, men också att minska dina stressnivåer när du kommit in i dina nya vanor. När du stressar mindre mår du bättre helt enkelt, och du behöver inte använda mat för att dämpa dina känslor. Att se över alla områden i vardagen kan minska din stress, och även bidra till att du sover bättre. När livet förändras ändras också vår ekonomi. Söderberg och Partners kan hjälpa dig få kontroll på dina försäkringar, så du är rätt försäkrad genom hela livet.

Man och barn sover

5:2 på grillen

På sommaren är det mycket fester och många tillfällen att umgås, och det sociala trycket på maten ökar. Hos mäklare som Husman Hagberg har sommarstugorna börjat fylla annonssidorna, och grillen lockar. Det är faktiskt väldigt lätt att ta en fastedag även om man tänkt grilla. En god sallad till en fin bit kött eller fisk blir en utmärkt 2-dag, se bara upp med barbecue-såsen, den kan innehålla mycket socker. Ett annat tips är att göra ett foliepaket med en fiskfilé, torsk passar bra. Lägg en bit fisk i dubbla ark grillfolie, fördela ansjovisfiléer, dill och salladslök på torskbitarna, häll också på ansjovisspadet. Klicka på lite crème fraiche med låg fetthalt och lägg på grillen. Det får inte vara för hög värme, så lägg paketet en bit ifrån glöden. Fiskens innertemperatur ska vara 56 grader, det brukar ta ungefär en kvart. Nykokt färskpotatis är gott till.

Grillad lax med grönsaker

Ta hand om kropp och hy

Att följa en diet kan göra mycket gott för din kropp. Fasta har visat sig ha bra effekter på kropp och hälsa, inte minst då det rensar kroppen från slaggprodukter och liknande. Många känner sig piggare och fräschare efter att de har följt en diet och fastat. Det kan dessutom ge din hy en bättre lyster, vilket kan uppskattas. Om du vill göra ännu mer underverk för hyn kan du kombinera en 5:2-diet med bra hudvårdsprodukter som återfuktar. välj Clarins eller något annat högkvalitativt varumärke för bästa resultat. När du ändå är igång och tar hand om både kropp och själ kan du även börja träna regelbundet. Det som är viktigt att tänka på när du följer en diet, tränar och om du vill ha bättre hy är att dricka ordentligt med vatten mellan varven. Lägg i gurka, citron eller frysta bär om du vill göra vattnet mer smakrikt.

Kallt vatten med bär i

Hitta rörelseglädjen i vardagen

Den stora fördelen med 5:2 dieten är att den är enkel att genomföra. Du behöver inte förändra hela ditt liv, utan reglerna är enkla och blir snabbt en del av ditt vardagsliv. Du behöver inte heller ligga i hårdträning eller ge dig ut på långa marathonpass. Kosten är det väsentliga inom denna livsstil och träning läggs till i den mån du själv vill. Dagliga promenader, yoga eller styrketräning håller igång förbränningen men var försiktig med att träna för hårt under fastedagar. Under resterande dagar kan du träna precis så mycket du vill, men gör det enkelt för dig. Den bästa träningen är den som blir av. Boka in ett roligt danspass på gymmet, gå en långpromenad med hunden eller ladda hem en applikation för att träna ett yogapass varje morgon. Du kan också inreda ett litet hemmagym med utrustning härifrån: https://www.gymgrossisten.com/utrustning-tillbehor/traningsredskap. Då blir det enkelt att lägga upp ditt eget styrketräningsprogram och träna hemma när lusten sätter in. Det håller igång kroppen medan överflödig fettmassa förbränns och motverkar att muskelmassan försvinner. Våra kroppar är gjorda för rörelse, det viktigaste är att hitta din motionsform och känna den naturliga rörelseglädjen!

Kvinna med en hantel i vardera hand

Måltider under fastedagar

Du lägger in dina halvfastedagar på två valfria veckodagar, dock inte två dagar i följd, för att öka kroppens förbränning. Under de här dagarna äger du lätta måltider; 500 kilokalorier tillåts för kvinnor och 600 för män. Det är ett måste att dricka mycket under fastedagarna för att hålla vätskebalansen i balans och motverka hungerkänslor. Se dock upp med kaloririk dryck och satsa på kaffe, te eller kolsyrat vatten med smak. Halvfastedagarna bör bestå av små mellanmål snarare än riktiga måltider. Du kan njuta av värmande soppor, färgglada fruktsallader, smoothies eller sallader utan att överstiga din kalorigräns. Här kan du köpa mat billig online.

Smoothie med hallon, blåbär och citrusfrukter